Portioner:
|
8
(byt:
1
2
3
4
5
6
8
10
12
15
20
) |
Tid: |
minuter |
Kategori: |
Veganskt, |
Inlagt av: |
|
Ursprung: |
|
Ingredienser
Blötläggning
|
1.5 l
|
vatten |
|
|
|
0.5 msk
|
salt |
|
|
|
500 g
|
gula ärter |
torkade |
|
|
Kokning
|
2 l
|
vatten |
|
|
|
2 st
|
gula lökar |
|
|
|
2 trn
|
grönsaksbuljong |
|
|
|
2 tsk
|
kryddpepparkorn |
|
|
|
1 krm
|
vitpepparkorn |
|
|
|
1 dl
|
svensk senap |
|
|
|
1.5 msk
|
mejram |
|
|
|
|
salt |
|
|
|
|
Gör så här
Skölj ärterna ordentligt och rensa bort om det finns fulingar. Lägg dom sen i blöt i kallt vatten och salt ca 12 tim.
Häll av blötläggningsvattnet och skölj. Koka upp med nytt vatten och skumma.
Tillsätt grovhackad lök, buljong och peppar och lagerblad. Använd en tekula eller gör en kryddpåse av gasväv till pepparkornen så går det lätt att plocka ur dom.
Låt nu soppan koka ca två timmar under lock. Ärterna ska vara mjuka och sönderkokta. Första timmen klarar sig soppan själv, men sen får du röra lite då och då så den inte bränner fast i botten. Tillsätt senap och mejram och låt puttra lite till.
Späd soppan med mer vatten om det behövs men den ska vara ganska tjock.
En portion är ungefär 3 dl så det ska bli ca 2,4 liter soppa.
Smaka av med salt och servera med senap och limpsmörgås med paprikaringar eller gurkskivor. |