Smaskigt.se
Smaskigt.se

Logga in

Användarnamn eller e-post

Ditt lösenord Glömt?

Inget konto?
Bli medlem gratis

Sök efter:
Recept Ingr. Medl.

Tyck till

Hembakat eller köpebröd?

Köpebröd! Kladda med deg är inget för mig!

Det har ju hänt att jag bakat lite småfrallor förstås.

Det blir lite av båda delarna beroende på lust och tid.

Hembakat! Det finns inget som slår den doften!

[Visa resultat]

Ärtsoppa

Portioner: 8 (byt: 1 2 3 4 5 6 8 10 12 15 20 )
Tid: minuter
Kategori: Veganskt,
Inlagt av:
Ursprung:

Ingredienser

Blötläggning
1.5 l vatten
0.5 msk salt
500 g gula ärter torkade
Kokning
2 l vatten
2 st gula lökar
2 trn grönsaksbuljong
2 tsk kryddpepparkorn
1 krm vitpepparkorn
1 dl svensk senap
1.5 msk mejram
salt
Gör så här

Skölj ärterna ordentligt och rensa bort om det finns fulingar. Lägg dom sen i blöt i kallt vatten och salt ca 12 tim.

Häll av blötläggningsvattnet och skölj. Koka upp med nytt vatten och skumma.

Tillsätt grovhackad lök, buljong och peppar och lagerblad. Använd en tekula eller gör en kryddpåse av gasväv till pepparkornen så går det lätt att plocka ur dom.

Låt nu soppan koka ca två timmar under lock. Ärterna ska vara mjuka och sönderkokta. Första timmen klarar sig soppan själv, men sen får du röra lite då och då så den inte bränner fast i botten. Tillsätt senap och mejram och låt puttra lite till.

Späd soppan med mer vatten om det behövs men den ska vara ganska tjock.
En portion är ungefär 3 dl så det ska bli ca 2,4 liter soppa.

Smaka av med salt och servera med senap och limpsmörgås med paprikaringar eller gurkskivor.

Det här receptet är sparat av medlemmar

(Håll musen över ett ord du inte förstår för eventuell förklaring)

© & Powered by: Smaskigt.se & LunchGuiden.nu & DalaDansen.se 2008 - 2024