Portioner:
|
4
(byt:
1
2
3
4
5
6
8
10
12
15
20
) |
Tid: |
minuter |
Kategori: |
Kött & korv, |
Inlagt av: |
|
Ursprung: |
|
Ingredienser
600 g
|
fläskfilé |
|
|
|
Marinad 1
|
1 dl
|
öl |
|
|
|
1 dl
|
japansk soja |
|
|
|
1 dl
|
olivolja |
|
|
|
1 msk
|
balsamvinäger |
|
|
|
1 msk
|
färsk rosmarin |
hackad (el torkad) |
|
|
1 msk
|
sambal badjak |
|
|
|
Marinad 2
|
1 dl
|
olivolja |
|
|
|
2 dl
|
reducerad steksky från grytan |
|
|
|
1 msk
|
balsamvinäger |
|
|
|
1 st
|
vitlöksklyfta |
pressad |
|
|
1 tsk
|
tomatpuré |
|
|
|
1 krm
|
salt |
|
|
|
Nöthack
|
1.5 dl
|
blandade nötter |
t.ex. pinje, pistage, hassel, cashew, |
|
|
0.5 dl
|
olivolja |
|
|
|
2 msk
|
citron |
pressad |
|
|
1 krm
|
vitpeppar |
|
|
|
1 krm
|
salt |
|
|
|
|
Gör så här
Två dagar innan: Pusta filén. Blanda ihop marinad 1. Lägg köttet i en dubbel plastpåse och häll i marinaden. Förslut påsen och lägg i kylskåpet 1-2 dygn. Vänd då och då.
Tillagningsdagen: Ta upp köttet och spara marinaden. Torka av köttet och bryn det vakert brunt runtom.Ta upp köttet och lägg i en ugnsform. Häll den sparade marinaden i stekpannan och koka upp. en del av köttsaften koagulerar nu. Sila ner uppkoket i formen med köttet.
Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och stek till 70°. Tag upp köttet och lÃ¥t det svalna. Sila stekskyn och koka ihop den lite. En del används avsvalnad till marinad 2, resten kan du frysa och ha som bas till en god sÃ¥s.
Blanda ihop marinad 2. Skiva köttet i ganska tunna skivor, skeda över marinaden, plasta och ställ i kylen.
Rosta nötterna i torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta. Hacka lite grovt och blanda med olja, citron, salt och peppar.
Vid servering: Ös köttet med marinaden. Strö över nöthacket. |