Portioner:
|
30
(byt:
1
2
3
4
5
6
8
10
12
15
20
) |
Tid: |
minuter |
Kategori: |
Fikabröd, |
Inlagt av: |
|
Ursprung: |
Vinnande receptet i tidningen Lands kaktävling 2012 |
Ingredienser
150 g
|
smör |
rumsvarmt |
|
|
0.8 dl
|
strösocker |
|
|
|
1 dl
|
mörkt muscavadosocker |
|
|
|
0.8 dl
|
ljus sirap |
|
|
|
3 dl
|
vetemjöl |
|
|
|
0.5 dl
|
kakao |
|
|
|
1 tsk
|
bikarbonat |
|
|
|
2 tsk
|
vaniljsocker |
|
|
|
100 g
|
mjuk lakritskola, typ kicks |
grovhackade (5 st) |
|
|
|
Gör så här
1. Sätt ugnen pÃ¥ 175°.
2. Rör det mjuka smöret, strösockret och muscovadosockret till en slät kräm i matberedare eller med elvisp.
3. Tillsätt sirapen och blanda noga.
4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker i en separat skål och tillsätt detta. Kör till en jämn och slät smet.
5. Rör sist ner de grovhackade lakritskolorna för hand.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 4 knubbiga längder. Använd lite mjöl vid utbakningen så fastnar inte degen. Den är rätt mjuk i konsistensen. Eller klicka ut till kakor, tänk på att dom flyter ut bara så ha inte fler än 8-9 per plåt.
7. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper på, två stycken på varje plåt. De behöver inte plattas till utan flyter ut i ugnen.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15–18 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de ännu är lite varma.
|