Portioner:
|
50
(byt:
1
2
3
4
5
6
8
10
12
15
20
) |
Tid: |
minuter |
Kategori: |
|
Inlagt av: |
|
Ursprung: |
|
Ingredienser
100 g
|
jäst |
|
|
|
4.5 l
|
svagdricka |
|
|
|
2 kg
|
strösocker |
eller byt en fjärdedel mot farin eller muscovado |
|
|
2 dl
|
russin |
|
|
|
1 msk
|
hela nejlikor |
|
|
|
1 msk
|
hela kardemummakärnor |
|
|
|
|
Gör så här
Rör ut jästen i lite av drickan.
I med allt i en jäshink (ingen omrörning behövs), sätt på lock och sätt i jäsröret med vatten i. Det kommer att börja bubbla nästan direkt pg.a kolsyran.
Nu ska det få jäsa i ca 5-6 veckor på en hyfsat varm plats.
Efter jäsningen:
Lyft upp hinken på en bänk där den kan stå ifred i minst 3 dygn (tag av locket och lägg dit det löst) hinken får ej skakas.
Tappa försiktigt (bottensatsen får inte röras upp) över i annan hink/damejanne med en hävert och låt stå övertäckt och vila i ett par veckor.
Tappa upp på flaskor och gör fina etiketter till.
Glöggen som håller ca 15 % håller sig i flera år i rumstemperatur men brukar ha strykande åtgång.
Portionerna är lite på en höft, jag har aldrig räknat. |